Почистване на двор преди настъпване на пролетта

Днес ще ви разкажем за почистване на двор преди настъпване на пролетта. Пролетната грижа за двора наистина има значение!

Независимо от времето ви, това е пиковият момент за пролетно почистване на двора! Тя включва от подрязване до превенция. Ето няколко съвета, за да покриете всичко, което трябва да знаете за това. Има правилен начин да се грижите за вашия двор, морава и градински лехи.

Грижата за моравата и двора е свързана с проактивност. Влагаме много в нашия дом и собственост, така че е време да освежим и двора. Започнете с правилно почистване на двор.

  1. Подрязвайте в края на зимата и началото на пролетта

Ако още не сте го направили, отрежете всички счупени или силно обезобразени клони, причинени от зимния сняг и лед в края на зимата.

Нежеланите долни клони на всички вечнозелени храсти и дървета също трябва да бъдат премахнати в края на зимата.

Повечето храсти и дървета се подрязват в края на зимата или началото на пролетта, но не всички. Имате ли цъфтящи храсти? Кога да се подрязва храст зависи най-вече от това кога цъфти и дали цъфти на растеж, произведен през същата или предишни години.

Подрязвайте силно цъфтящите, през лятото храсти  в края на зимата или много рано напролет, преди да започне новият растеж! Те образуват цветните си пъпки върху „ново” дърво (т.е. дърво, което ще расте тази пролет). Примерите включват пеперуден храст, гладки хортензии, метловидни хортензии и рози.

Подрязвайте  пролетно цъфтящите храсти, след като пролетните цветя избледнеят. Тъй като те цъфтят върху растежа от предишния сезон („стара“ дървесина), ще отрежете пъпките и цветовете им, ако подрязвате твърде рано. Примери за това са: азалия, форзиция, мопхед хортензия, люляк и глициния.

  1. Почистете листата

Дори и да сте почистили някои листа през есента, има много дървета (като дъбът), които сипят листа (и счупени или паднали клони) през зимата и до пролетта. И все пак не трябва да подхождаме педантично. Все пак, малко листни отпадъци помагат на нашите опрашители и диви животни да оцелеят през зимата.

Отстранете всякакви остатъци или тежки купчини листа или всякакви слоеве листа. Това предизвиква мухъл, болести и гниене. За почистване на двор търсете екипите на izvozvane.com.

Ако имате многогодишни лехи, изчакайте да отрежете тези изхабени многогодишни стъбла, докато времето определено се затопли и се почувства, че пролетта е настъпила. Толкова много полезни насекоми (калинки, местни пчели) и хищници (дантелени крила, паразитни оси) все още „хибернират“ в листни отпадъци или кухи стъбла на растения. Те ще се „събудят“ със затоплянето на времето и увеличаването на дневната светлина. Ако просто не можете да издържите да чакате, отрежете тези изхабени стъбла на растенията и просто ги поставете на ръба на вашия имот или в гората. Родните пчели ще ви благодарят!

  1. Обърнете внимание на агресивните плевели от рано

Справете се с плевелите в началото на пролетта. Инвазивните или агресивни плевели само ще се влошат с увеличаването на светлата част на деня през лятото. Докато растат, корените им ще заздравеят и ще са много трудни за изскубване.

Най-добрият начин да сведете до минимум плевелите във вашата морава е чрез добри културни практики:

Не косете твърде ниско;

Оставете окосените изрезки да се върнат на моравата;

Пропуснете пролетното торене;

Не прекалявайте;

Посветете част от моравата си на диви цветя.

Ако видите плевели да изникват през пролетта, напръскайте хербицид след поникване (традиционен или органичен). Изчакайте да приложите унищожител на широколистни плевели до късна пролет, след като плевелите са прецъфтели. (Често това е 6 до 8 седмици след хербицид преди поникване.) Убийците на плевели са най-ефективни, когато се прилагат равномерно, върху цялата морава.

  1. Косете трева, но не твърде рано

Косете тревата, когато нивото на тревата достигне 5-7 см височина. Тревата се нуждае от време, за да се възстанови след зимата. Въпреки това, ако тревата расте твърде дълго, тя засенчва корените, което позволява поникването на по-малко семена от плевели.

Ако използвате традиционна косачка за трева, пролетта е времето да почистите (или смените) филтъра и запалителните свещи. Важно е да заточвате ножа на косачката на всеки месец или два за чисто рязане. Когато просто разкъсате тревата и я оставите с отворени срезове, оставяте двора си податлив на гъбички и болести.

Сами виждате, че грижите и поддръжката по двора са много и почти необятни. Не всичко, разбира се е в този списък и е необходимо за всеки двор, но смятаме, че сме покрили повечето от това, което трябва да знаете за почистване на двор преди пролетта!

Повече насоки и съдействие търсете на този сайт: https://www.izvozvane.com/pochistva-dvorove.

Scroll to Top