Как да избера правилната автомобилна навигация?

Всяка автомобилна навигационна система ви отвежда до желаната дестинация. Но коя навигация ще е подходяща за вас?

Преди да купите нещо, важно е да помислите, какво очаквате от новата си навигация за кола и за какво искате да я използвате.

В тази статия може да разберете, какво да имате предвид, когато избирате навигационна система.

Тип превозно средство

Навигационните системи са подходящи за определени видове превозни средства. Например, система за каравани, кемпери или камиони има допълнителна функция, която показва, колко точно е голямо вашето превозно средство. В резултат на това навигацията няма да ви води по малки, криволичещи пътища или тунели, през които вашето превозно средство не може да премине. Тези системи често имат допълнителна опция, която позволява да ги използвате и в леки автомобили.

Навигационни системи за покритие на картата

Преди да купите, каквото и да било е добре да помислите, за какво ще използвате навигацията си. Налични са различни карти за автомобилни навигациии. Обикновено това са карти на Западна Европа или цяла Европа. Пътувате ли извън Европа? Уверете се, че сте избрали навигационна система с покритие на цялата карта на света или система с разширяеми карти. Понякога може да се нуждаете от допълнителна SD карта, за да разширите възможностите на картите си. Също така имайте предвид актуализациите на картата. Предвидете, че пътната мрежа се променя, през цялото време. Понякога тези актуализации са безплатни, понякога се нуждаете от абонамент, за да актуализирате своите карти.

Свързване със смартфон и разговори със свободни ръце

Има навигации, които може да свържете към вашия смартфон, чрез Bluetooth. Те показват входящи повиквания, съобщения и известия от вашия смартфон на навигационния екран. Това означава, че може да държите ръцете си на волана. Може да отговорите на обаждания, чрез екрана на вашата навигационна система и да се обадите със свободни ръце. Съществува и удобство, ако искате да провеждате бизнес разговори в движение. Тогава изберете навигационна система с гласово управление. По този начин може да посочите дестинация, докато шофирате и навигационната система ще реагира.

Обекти на интерес и качване на маршрути

Някои системи показват точки на интерес, като бензиностанции, ресторанти или места за паркиране. Има и функция, която ви позволява да качите маршрут предварително. Може да настроите точки на своя компютър и да качите маршрута на вашето устройство. По този начин ще знаете предварително по какъв маршрут ще поемете.

Интегрирана камера за управление

Интегрираната камера за управление е доста уникална функция. Тази функция ще намерите само при по-луксозните навигационни системи. Видеорегистраторът записва, какво се случва по време на пътуването с колата. Попадате ли неочаквано в пътнотранспортно произшествие, видеорегистраторът записва събитието, така че да гледате назад, какво се е случило след това.

Получаване на информация за трафика

Много навигации предоставят информация за трафика, така че да не попаднете неочаквано в задръстване или да бъдете пренасочени. Има 4 различни начина за получаване на информация за трафика. Те са чрез цифрово радио (DAB+-TMC), чрез радио (RDS-TMC), чрез вградена SIM карта (GPRS) и чрез вашия смартфон (GPRS). Можете да научите всичко за плюсовете и минусите на всеки приемник.

Източник: https://bgauto.eu.

Scroll to Top