Структура на хлебарката

Хлебарките са интересни представители на животинския свят. Те принадлежат към класа насекоми, но си имат свои род известен като Хлебарки. Тези представители са познати от древни времена.

Те живеят в жилищни, отопляеми помещения, обичат много топлината и влагата. Те са полифаги. Продължителността им на живота варира и е около 5 години. Информацията е предоставена от http://www.preventa.bg.

Структура на хлебарката

Тялото на хлебарката е с овална форма, плоско с тъпи краища, които й помагат да се адаптират добре към околната среда. Това е основната характеристика на структурата на насекомото. Хлебарката достигна до 9 см дължина.

Друга особеност в тялото на този вредител е, това, че е покрито с черупка, състояща се главно от хитин. Това е така нареченият скелет, който служи за защита. Докато насекомото расте, старото покритие се изхвърля и се заменя с ново.

В тялото има 3 основни отдела:

Глава, която е с форма на сърце или триъгълник, сплескана отгоре-надолу. На него са разположени:

  • орален апарат с горна и долна челюст, горна и долна устна;
  • дълги мустаци в размер на две парчета, които се състоят от сегменти. Те позволяват на хлебарката да души и да се ориентира при движение. На местата, където мустаците се свързват с главата, са разположени антени.

Отстрани на главата на насекомото са разположени 2 огромни черни очи, които приличат на „бъбрек“ или „боб“. Очите имат сложна или фасетна структура. Между очите е добре дефинирано интерорбитално пространство.

В горната част на главата, от всяка страна, има 2 малки прости очи, способни да оценяват светлинния праг.

Гръден кош

Гръдният кош е трисегментиран. Състои се от пронотум – това е най-големият участък в гърдите. Към него са прикрепени крила с елитра. Второто и третото разделение са представени от мезоскутума и метанотума, които винаги са покрити с крила. Крилете на хлебарките, имат 4 (2 – предни кожени и 2 задни мембранозни крила). При някои видове са развити доста добре, а при други са слабо изразени.

Корем

Коремът е дълъг и е най-големият отдел. Състои се от приблизително 10 сегмента. Десетият сегмент затваря ануса и се появява под формата на анална плоча. Дихателната и храносмилателната системи са разположени в корема.

Органи и системи на хлебарката – детайлна информация, може да намерите в сайта на Превента ДДДД ЕООД.

Насекомите имат тичащ тип крайници. Те могат бързо да се движат, достигайки скорост от 4 км/ч. Вътрешните органи на хлебарка включват: сърдечно-съдова, нервна, дихателна, кръвоносна, храносмилателна, репродуктивна и отделителна системи.

Нервната система представлява мрежа от нервни клетки и неврони. Дели се на централна нервна система – мозък, коремна нервна верига; периферна нервна система – нервни влакна. Те се разпростират от централната нервна система до органи и тъкани; автономна нервна система.

Кръвоносната система е представена от хемолимфа. Тя подхранва органите и един съд към сърцето. Сърцето е мускулна тръба, с 13 камери, 2 от които са в гърдите, а 11 – в корема.

Дихателната система е представена от спирали, разположени отстрани на корема; трахея, която се разклонява под формата на дърво и вплита всички органи на насекомото. Дихателната система комуникира с околната среда. Тя използва 10 сегмента, 2 от които са разположени на гърдите, а останалите 8 – на корема.

Храносмилателната система е представена от устната кухина, фаринкс, гуша, стомах, средни и задни черва, анус. В устата, храната контактува и се комбинира със слюнка, след това преминава, през фаринкса в гушата, където храната се усвоява с хранителните вещества, след това навлиза в стомаха и в средното черво. Тук се случва отделянето на храносмилателна секреция и окончателното усвояване на веществата. Жизнените продукти излизат, през ануса.

Репродуктивната система на женската е представена от яйчници и яйцепроводи. Мъжкият екземпляр има тестиси, семенни епруветки от 2 броя и 1 еякулаторен канал. Женските в края на корема, върху които се образува кръгла капсула, снасят и прикрепят яйцата. По този начин ги носят, върху себе си около 40 дни.

Екскреторната система е представена от мастно тяло и тръби от малпигиум. Продуктите от разпад се абсорбират, през стените на тръбите от кръвоносните съдове, а след това излизат, през задното черво. За да наедрее тялото е необходимо хлебарката, да натрупа полезни вещества и продукти от разпад. Това става, между органите в корема, които са с белезникав цвят. Състоят се от протеини, мастни вещества и гликоген.

Източник: preventa.bg

Scroll to Top