Как бързо да научите таблицата за умножение

В края на краищата, тя е в основата на повечето математически изчисления, не само в училищната програма, но и в нашия живот. Тя изпълнява функцията на някакъв вид „математическа азбука“.

Как бързо да научите таблицата за умножение ако трябва да се явите на матури по математика 7 клас?

Таблицата за умножение е основа за по-нататъшното развитие на по-сложни математически изчисления, както и за умножаване и разделяне на многоцифрени числа.

За много от нас фактът, че бизоните са очевидни, е скучен и безинтересен. Но знаейки малкото трикове, лесно може да избегнете заучването. За бързото изучаване на таблицата за умножение не е задължително да има идеална памет.

Таблицата за умножение е много логично нещо. Така че нека започнем. Да започнем с най-простия метод, основан на елементарни правила за добавяне и логика.

Умножение по 1

Дори първокласникът знае, че ако числото се умножи по едно, то няма да се промени. По този начин е много лесно да се запомни таблицата за умножение с 10. Това е еквивалентно на умножение с едно, само трябва да добавите към получения резултат нула.

Умножение по 2

Следващата стъпка е умножение по две. За да умножите число с две, трябва да добавите към номера същия номер. И след като фиксирахте уменията за умножение с две, можете незабавно да преминете към умножаване по четири и да умножите по три, за да се върнете по-късно.

Умножение по 4

Умножете числото с четири, означава, че трябва да умножите по две и резултатът да се умножи по още две.

Умножение по 5

Как бързо да научите таблицата за умножение?

Има два прости начина да се умножи по пет:

– За да се умножи по пет, умножете по десет, а след това разделете на две. Да предположим, че имаме нужда от пет пъти по осем, след това ще умножим десет на осем и ще разделим резултата с два и ще получим четиридесет. Може да бъде запомнен и като „пет умножени по осем, равняващи се на половината от осемдесет“ или „пет, умножени на четири, равно на половината от четиридесет“.

– Друг начин да се умножи по пет: ако броят е равен, добавете нула до половината от броя, а ако е нечетен, добавете пет до половината от предишния номер. Например, за да умножим шест с пет, приписваме нула на половината от шест. За да умножим девет с пет, приписваме пет на половина от осем.

Сами виждате, че не е никак трудно да предадете познанията си на малчугана или да сте му от полза, докато сам учи таблицата за умножение. Помнете, че вашата морална подкрепа е много ценна за него!

Scroll to Top