Каква е разликата между евтините гуми от скъпите?

При избора на гума винаги първото нещо, на което се обръща внимание е цената. Тогава възниква въпросът, защо две визуално подобни гуми стоят различно?

Да, външно, гумите може да са същите, но ако внимателно започнете да разглобявате детайлите, стават ясни. Така разбирате и защо има разлика в цената между тях. Така при производството на скъпи шини се използват само висококачествени материали и модерни технологии. Производителите използват специална гумена смес, която значително увеличава такива важни характеристики като:

– намаляване на теглото на гумата, което има положителен ефект върху динамичните характеристики;

– намален разход на гориво;

– повишена производителност;

– намаляват спирачния път и се подобрява управлението на превозното средство, като по този начин се повишава безопасността.

Именно за тези и много други предимства на скъпите гуми трябва да платите ако се налага ремонт на гуми.

Коя шарка на протектора е по-симетрична или насочена?

При скъпите модели най-често се използват гуми с асиметрични или насочени протектори и за това има много обяснения. Така че, тяхното основно предимство при висока производителност. Когато шофирате, снегът или водата се отстраняват по-добре от протектора, като по този начин се подобрява управлението и безопасността. Разгледайте подробно трите основни типа протектора, които ще определят кой е най-добрият.

– Протектор за насочен модел

Важно е! Гумите с насочена протектора да се въртят изключително в посоката, посочена от страната на стрелката. Ако по време на инсталацията този момент се игнорира, управляемостта ще бъде значително намалена и доведе до преждевременно износване на гумите.

Посочените гуми имат много предимства, но не са лишени, от каквито и да било недостатъци, като невъзможността да се преинсталира от дясната страна – отляво. Този недостатък води до факта, че има затруднения с резервното колело, тъй като не е известно какво ще бъде пробитата дясна или лява гума.

Проблемът може да бъде решен само ако резервът е със симетричен модел, чието основно предимство е гъвкавостта.

– Асиметрична шарка на протектора

Важно е! Инсталирането на гуми от този тип трябва да се извършва с думите OUT Side навън, и към центъра с думите IN Side. Ако инсталацията е извършена неправилно, това ще доведе до влошаване на работата и своевременно износване на гумите. Основното предимство на тези гуми е, че могат да бъдат монтирани на всяка страна на автомобила, което означава, че няма да има затруднения с резервното колело.

– Симетрична шарка на протектора

Този вариант на гумата има много положителни характеристики, но най-важното предимство е високото качество и наличност. Именно благодарение на тези две предимства и особено цената на този вид гуми са най-търсени сред автомобилистите.

Scroll to Top