Потребителско поведение в сайт

Как да изучаваме как се държат потребителите ни на сайта и какво е потребителско поведение, нека научим сега.

Що е то потребителско поведение в сайт?

Всеки ден, посетителите на сайта идват от различни източници. Те изпълняват определени действия и, с успешен резултат, постигат целта си, ако са неуспешни, напускат в търсене на по-добро решение. Това се нарича Потребителско поведение в сайт. То е от значение, както за самият уеб дизайн, така и за цялостното структуриране на сайта, местоположението му, това, което предлага и пр.

Какво харесват потребителите и какво предизвиква негативна реакция? Отговорът на този въпрос ще даде анализ на тяхното поведение на сайта.

Днес ще разберем защо е необходимо да следим действията на нашата аудитория, кои услуги да използваме за тази цел и как да поставим критерии за анализ на получените данни.

Всичко най-добро на потребителя

В основата от развитието на всеки сайт, насочен към успешна промоция и развитие, е създаването на комфортни условия за потребителя. Сред другите изисквания е удобен за потребителя интерфейс, интуитивна навигация, приятен дизайн, правилно местоположение на конверсионните пътеки.

Качеството на ресурса, зависи в решаваща степен от това, доколко ефективно ще работи и ще изпълнява възложените му задачи.

В идеалния случай, сайтът трябва да влезе в действие в перфектна форма след многобройни тестове. Въпреки това, ние всички разбираме, че на практика това се случва рядко и по правило само в големи компании. В повечето случаи сайтът е проектиран по стандартната схема: с помощта на готови шаблони и дизайнери, или в уеб-студиото по инструкции на клиента. Фазата на тестване често се пропуска, а слабите места на ресурса вече са отворени в процеса на нейното функциониране.

Така че, за да знаете със сигурност, дали посетителите харесват сайта ви, дали ви вярват, дали получават това, което търсят, и дали са готови да се върнат към него в бъдеще, трябва да наблюдавате и анализирате тяхното поведение. Това ще помогне да се разбере по-добре аудиторията, да се идентифицират неефективните канали за привличане, да се намерят проблемни зони на обекта и да се направят необходимите корекции.

В резултат на това ще получите увеличаване на конверсията, подобряване на поведенческите фактори, естествени външни връзки. Всичко това ще повлияе положително на популяризирането на вашия ресурс в резултатите от ТОП търсенето.

Изберете инструмент за изследване

Цялостният набор от инструменти, достатъчни за детайлно проучване на действията на всеки посетител на сайта, е осигурен от системата за анализ.

Благодарение на аналитични услуги се записва всяко посещение на сайта и се следи движението на посетителя към изходната точка. Отчетите се предоставят под формата на списък с много данни, както и във видео формат. С помощта на уеб-визор може да разберете региона на посетителя, от кой източник и по какви искания е дошъл, колко време е бил на сайта, колко е активен на всяка страница, какво е гледал, къде е щракнал и дали е достигнал целта.

Какво и как да се анализира

Изследването трябва да се основава на ключови цели и да се наблюдава дали те са постигнати като такива и дали са постигнати, с каква ефективност. За да направите това, трябва да изберете основните фокус групи, да настроите филтри и да анализирате отчетите, получени от посочените параметри.

Предмет на анализ може да са:

източници на трафик (анализират поведението на потребителите, привлечени от търсачки, социални мрежи, контекстна реклама и др.);

целеви страници: основна, продуктова карта, каталожна секция, кошница, поръчка, онлайн плащане, контакти и т.н. (изучава се ефективността на страницата, поведението на потребителя върху нея);

елементи на сайта: регистрационна форма, обратна връзка, поръчка, избор на турне, калкулатор и др. (установява слаби места на елементи, провокиращи неуспехи);

работата на рекламните връзки в сайта (измерва възможност за кликване, анализира разположението);

Постигане на цели: поставяне на поръчка (направена е покупка от първото или второто посещение) и посещение на страницата за доставка (колко време е прекарано в търсене на нея) и т.н.

Това е само част от възможните варианти – параметрите за оценка могат да бъдат много. След като имате отлична изработка на уеб сайт, време е да задействате системните филтри на Google Анализ. Те позволяват да правите подробни настройки на отчета, в зависимост от това, което искате да проверите.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to Top