Какво е точността в часовете на часовника

Когато хората говорят за точност, това означават отклонението на часовника от референтния часовник за определен период от време. При механичните часовници за китката, за приемливото отклонение се смята -40 / + 60 секунди на ден, а за кварц +/- 20 секунди на месец.

Съществува понятието „хронометър“, което означава особено точен часовник, чиито характеристики се потвърждават от цикъл специални тестове в специална лаборатория. Механичните хронометри имат точност от порядъка на -4 / +6 секунди на ден и особено точни кварцови часовници +/- 5 секунди годишно.

Точност на часовете

Говорейки за точността, в заводите и ремонтните предприятия се използва концепцията за „моментално“ измерване на отклонението на часовника за известно време на специално устройство. Какво определя точността на часовника? Факт е, че всеки тип часовник има своите особености.

Точност на часовете на механичното равновесие

Точността на механичния часовник се определя от спиралния баланс и зависи до голяма степен от дизайна и характеристиките на този монтаж. Механичният часовник може да има различен баланс и тегло, както и честотата на колебанията му. При различни конструкции тази честота варира от 2,5 до 5 колебания в секунда. Смята се, че колкото по-голяма е честотата на колебанията в баланса, толкова по-точни са часовете. По същия начин, колкото по-голям е инерционният момент, толкова по-голяма е точността на часовника. Съответно дизайнерите се стремят да направят инерционния момент на баланса по-висок и за тази цел диаметърът на баланса е по-голям.

Точността на механичните часовници е още по-лоша, толкова по-малък е калибърът на механизма. Това е отразено в стандарта – ако повече от 20 mm стандарт точност -20 … + 40 секунди / ден (ГОСТ -40 / + 60 сек / ден) за мъжки механизъм часа калибър, за час с калибър 20 mm (женски тип „Зора“, „Чайка“ и др.) -60 / + 85 сек / ден. Това се дължи на факта, че:

– когато размерът на механизма е намален е необходимо да се намали размерът на баланса, който незабавно засяга хода на часовника;

– размерът на пружината е намален. Намаляването на размера води до намаляване на въртящия момент, развит от пружината, и вследствие на това до намаляване на получената енергия от баланса. Триенето между частите в механизма с малък размер остава почти същото като при големия часовник.

 

 

 

Scroll to Top