Еко съвети за вашия дом

„Зеленото“ винаги е на мода!

Сега има толкова много неща, които могат да се направят за околната среда. С едното почистване на домовете от излишни боклуци всеки един може да се заеме по-отговорно и по цялостното извозване. От рециклиране, компостиране, кърпене няма проблем. Но имам една среда слабост, с която често се чудим какво да направим – дрехи. Докато някои домакински уреди са непоправими и отиват за рециклиране, изхвърлянето на стар гардероб става с фирма по събиране на стари мебели, то за всички нови покупки не остава почти никакво място.

Организирате разпродажба. Има толкова много дрехи, които остават неизносни, а с тях е лесно може да импровизирате.

Следваща стъпка да изхвърлите стария гардероб, като се обадите във фирма по извозване.

Знаете ли, че има редица начини да направите дома си по-екологичен. Ето и някои от тях:

Вземете енергоспестяващи крушки. Бихте ли използват мобилен телефон базиран на неефективно, 100-годишният технология? Разбира се, че никой не желае това. Все още много начини да запали домовете ни с крушки с нажежаема жичка, които използват пет пъти повече енергия и струва пет пъти повече, за да работи като енергоспестяващи алтернативи. Сега можете да си купите всички енергийни форми и размери, включително стилни прожектори. Те са на разположение в повечето магазини и супермаркети. Започнете с цялостно изхвърляне и извозване на отпадъци.

Изолирайте – приблизително половината топлина в къщата се губи през стените и таванското помещение. Ако имате кухина в стените, трябва добре да изолирате. Не забравяйте и за таванско помещение, с екологичен изолация като рециклирани вестници всичко може да стане по-икономично и рационално.

Поставете фолио зад радиаторите. Това звучи малко странно, но реално използвате половината от топлината на повечето радиатори, която обикновено се загубва. С изолация спестявате цялата и тя остава в помещенията ви.

Купете енергийно ефективни уреди – във всеки дом, 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата и 365 дни в годината, десетки уреди работят целогодишно. Такива са хладилник-фризер, бойлер, перални машини, сушилни, съдомиялни и пр. Всеки път, когато трябва да се замените един стар електроуред с нов е добра идея и възможност да помислите за енергоспестяващи. Вижте коя фирма за изхвърляне на стари електроуреди може да ви е полезна в случая.

Scroll to Top