Как климатиците спасяват животи

Може би сте чували много тези за това колко полезни или вредни могат да се окажат съвременните технологии. Колкото и да не сте мислили по въпроса, климатикът също се отнася към един от тях. Важно е и какво обслужване на климатици ще изберете.

Дали обаче климатиците могат да бъдат нездравословни за вас и със сигурност това лошо ли е за планетата. Как можете да спасите живота й.

През лятото, много от нас не може да понесе да живее без климатик, но дори и така, хладният въздух е модерен и луксозен, че понякога изглежда, хората направо се побъркват по него.

Поглед към миналото – имаме много форми на отопление днес, докато в миналото, хората ползвали само топлината, за да доставят комфорт и нормална среда за живот. Днес обратно на всички очаквания казва се, че хората не могат да живеят и без охлаждане.

Изследвания показват, че малко лошо поддържани или зле проектирани климатични системи, независимо дали са разположени в дома или офис, или превозно средство, могат да се превърнат в замърсени и потенциално вредни. Ето, защо е важно не само да притежаваме икономичен домашен климатик, но и да се грижим правилно за него.

Какво рискуваме, ако не почистваме редовно климатичната система:

Учени изследвали ефектите върху здравето на климатични системи. Оказало се, че домакинства, които не правят годишни профилактики на климатиците си страдат от влошаващи се проблеми с астма и алергии. Здравните проблеми, могат да произтичат от замърсени климатици и колкото и страшно да звучи, нарекли откритието си със зловещо звучене феномен: синдром на болната сграда.

Първи признаци на този синдром били открити още през 70-80-те години на миналия век.

Синдромът на болната сграда е свързана с набор от привидно несвързани симптоми: назална конгестия, проблеми с дишането, главоболие, умора и раздразнена кожа. Поетапни изследвания стигнали до извода, че симптомите са взаимно свързани с променливият ток в офис сгради.

Най-вероятното обяснение е, че има микроорганизми, растящи в системата, които могат да имат някакъв коварен ефект върху определени хора. Но не е ясно колко хора са чувствителни към този проблем или колко голям е проблема.

За разлика от отоплителните системи, процесът на охлаждане на горещ въздух създава много влага и кондензация, която трябва да бъде насочена далеч. Ако вашият климатична система е недобре поддържана, повредена или има калпав дизайн, тя може да се превърне в място за развъждане на бактерии и гъбички. За да се предпазите, най-добрата защита е добре поддържана и редовно обслужвани AC единиците.

Климатикът, според същите учени е здраво свързан с много ползи за здравето. Замърсяването на въздуха на открито се среща често в градски условия и особено в тежък трафик. Съвременните климатици филтрират частиците в замърсители на открито.

Излагането на въздуха и частиците замърсяване може да повиши риска за хоспитализации и преждевременна смърт поради сърдечно-съдови проблеми. Учените заключват, че използването на добре поддържани климатици в пъти понижава риска на едно лице за тези здравни усложнения.

Scroll to Top