Осветяването на пътя

Автомобилът се движи не само денем, но и нощем. През последните години стана задължително и е прието със закон, водачите на МПС да използват светлините по всяко време на денонощието. Ето, защо е тава важно да се има предвид състоянието и изрядният вид на всяка една осветителна лампа в автомобила. Всичко, от което се нуждаем има значение, когато сме на пътя.

Всички съвременни автомобили разполагат с Диодни крушкиLED крушки за габарити. Някои от тях са вградени в собствената осветителна уредба, от която най-важни са фаровете, а други са допълнително монтирани от собствениците на коли.

По отношение на задължителните светлини – фарове са поставени някои задължителни изисквания. От една страна се изисква те да осветяват пътя, достатъчно добре, но от друга да го правят по начин, че да не заслепяват отсрещната страна. Пътят трябва да е осветяван в диапазон от 100 м и то пред автомобила. При чист път водачът може да включва „дългите светлини, но при превозно средство в другото платно, той е длъжен да изключва това допълнително осветление.

Лампите на късите светлини на автомобила светят чувствително по-слабо, светлинният сноп пада по-близо и превозните средства се разминават. Така никой от водачите не е заслепяван. Тук, както в много други ситуации, възможностите за осветление влизат в противоречие със съвременните скорости. Така в случаите на мъгла, много използват халогенни светлини, плафони и др. В едни случаи и при нормални климатични условия те са напълно забранени. В случаи на мъгла е по-добре за водача да ги употребява.

Порез последните години за подобряване условията на пътя, повече сигурност и осветяването се появяват все повече йодни или т. нар. халогеннифарове. Основна разлика между тях и стандартните фарове е крушката. При обикновената светлинна крушка има едно противоречие. Колкото температурата на волфрамовата жичка е по-висока, толкова по-силна е светлината, която излъчва, но съответно и това води до по-бързо прегряване. Тя не изгаря, а се изпарява. Понякога това се случва още преди крушката да е изгоряла. За да се удължи живота на крушката се пълни с неутрален газ. Така тя разполага със стотици часове. Това може да се види във всяка нова версия.

Scroll to Top