Как да изберем портмонета – история на портмонетата

Портфейлът е един от най-съществените аксесоари за всяка жена. Има много модели, цветове и материи от кожа, от прости до сложни с различни джобове и отделения за монети, банкноти, документи, кредитни карти и т.н.!

Изберете портмоне за жена

Портфейлът е сравнително нов аксесоар сред жените. Докато преди няколко века основно мъжете ползвали джоба за монети, съхранението на дамските принадлежности ставало в чантата. Тогава със сигурност не е имало лични карти, кредитни карти, карти за лоялни клиенти в супермаркетите и всичко, което днес се основава на съвременния портфейл.

Портфейлите видяха светлината до 1900 г., но с различна функция от тази на днешния ден. В действителност, тя е била използвана само, за да поддържат реда в малкия билет, според които тя получава името си. Едва по-късно се използва също и за съхранение или транспортиране на пари, то остава аксесоар посветен изключително на женското население. Мъжете започнали да се носят портфейлите много по-късно и то главно за съхранение на банкноти.

Първите модели на портфейли бяха пуснати в продажба само към края на Втората световна война и те били с размери, които ги правели да изглеждат по-скоро като чанти, а не портфейли, които сме свикнали да виждаме днес.

Първоначално портфейлите са били направени предимно от кожа, а по-късно се появява плата. С него се създават и първите по-достъпни модели. С първият голям бум в кредитни карти и банкомати през 80-те години на мин. век, портфейлите поставили началото на „мутация“. Те започнали да се появяват с отделения и джобове, за да бъдат в състояние безопасно да съхраняват малки пластмасови карти.

Днес портмонета за жени има безброй модели и размери, от тези, които съдържат само бележки. Много от тях са снабдени с редица джобове, отделения и ципове, а някои дори с отделения за ключове. Портфейлите са направени от много съвременни материали, кожи и платове. Някои от тях са дело на световно-известни модни къщи и дизайнери, които създават цели колекции портфейли за жени.

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to Top