Делфиниум в градината или двора

След прецъфтяването издънките загубват своята декоративност и постепенно изсъхват. Ако вие няма да събирате семената, то можете да обрежете стеблата. След определено време започва вторичното израстване на издънките и е възможно второ цъфтене. Но, ако желаете да съберете семена, вие ще успеете да направите това два пъти, тоест след първата готовност на семената и обрязване на изсушените стебла на растението, което ще успее да зацъфти и сформира втора реколта семена. Може дори да съберете плода му още като е зелен, той ще дозрее в сухо и топло помещение. През късната есен след окапване на листата издънките на делфиниума не трябва да се обрязват, тоест стеблата са пълни и в тях попада вода, която може да доведе до загниване на корените. Премахнете тези стебла през пролетта. Да прибирате през зимата делфиниума не е нужно, ако не падне голям сняг или замръз.

Размножаването става вегетативно и чрез семена

Вегетативно размножение е деление на коренищата или резниците – което позволява да се съхраняват по-сортови признаци на растението. Делението на коренищата, може да започне след третата година. Добре е всичко това да правите през пролетта, с израстването на издънките или през август. Изкопани от земята и измити коренищата с остър нож се разрязват така, че при делението да има не по-малко от една издънка и корен. Задължително изрежете гнилата средна част. Получените резници е добре да се засяват в подходящи по размер саксии, да постоят там не по-малко от 2-3 седмици и след това да се засадят в открита почва. Това ще предотврати загиването на резника. Много често резниците зацъфтяват, но за добро корено образуване е добре цветовете да се изрежат.

Чрез семена ще получите по-голямо количество растения. През пролетта с остър нож или лозарска ножица отрежете 10-12 см издънки се изрязват до кореновата шийка, като задължително се захваща част от коренището. Затова не е задължително да  прекопавате растението, достатъчно е да разбутате почвата. Издънките се засяват в чист речен пясък в сандък или в цветна леха на дълбочина 2 см задължително на сянка. Посадените филизи регулярно се пръскат. След 3 седмици в резниците се появяват корени. Вкоренените резници се пресаждат в сандък за около 2-3 седмици, а след това се засяват в открита почва.

Семенно размножаване – то ограничава разпространението на делфиниума в градините и носи много огорчения на цветарите. Най-доброто време е през април, но може и през май. Вземете не голям сандък, запълнете го с питателна почва с торф и пясък, добре размесете и полейте. Поставете семената равномерно или посейте по-рядко.

Scroll to Top